Alles over Den Rozenkrans: het nieuwe bestemmingsplan voor de Boschwegse kerk in Schijndel
De Boschwegse kerk in Schijndel is al sinds 2013 niet meer in gebruik als kerk. In 2016 werd Abeco de eigenaar van de Boschwegse kerk. Abeco werd destijds uit meerdere kandidaten gekozen omdat ze het beste plan voor de leegstaande kerk hadden. Inmiddels is de kogel door de spreekwoordelijke kerk: na het verfijnen van de plannen kan nu eindelijk bekend gemaakt worden wat er met de kerk en pastorietuin gaat gebeuren.
De oude Boschwegse kerk in Schijndel zal worden omgebouwd zodat er verschillende zorgappartementen gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast komen er acht patiowoningen in de tuin zeven appartementen in de oude pastorie.
Woningen in de kerk
In de kerk worden, verdeeld over drie lagen, 33 wooneenheden gerealiseerd. Deze wooneenheden worden verhuurd aan Philadephia. De zorgorganisatie heeft verschillende locaties waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking wonen met ondersteuning.
Wat gebeurt er met de kerk?
Ook na de verbouwing zal de kerk zijn karakter behouden. Zo blijven de kerkklokken van de voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerk luiden, zal de Mariakapel toegankelijk blijven en blijven de gemetselde gewelven zichtbaar. Het uiterlijk van de kerk wordt zoveel mogelijk ongemoeid gelaten. Ook wordt er gekeken naar het behouden van de glas-in-lood-ramen en het creëren van een prieel dat herinnert aan de doopkapel.
Aanpassingen plan in overleg met buurtbewoners
Aanvankelijk waren er plannen om een appartementencomplex in de tuin van de kerk te bouwen. Toen bleek dat de omgeving deze hoogbouw niet zag zitten, zijn Abeco en Woudstra de plannen gaan aanpassen. Daarbij is rekening gehouden met de wensen van buurtbewoners. Iedereen is enthousiast over het aangepaste plan.
Start bouw
Naar verwachting gaat de bouw van de patiowoningen negen maanden duren. De verbouwing van de kerk zal anderhalf jaar in beslag nemen. Halverwege 2021 zou het plan dan helemaal klaar moeten zijn.
